R+D

Ερευνητικές δραστηριότητες:

H εκπόνηση αναπτυξιακών μελετών και τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, η εκπόνηση κλαδικών μελετών σε περιφερειακό επίπεδο και ιδιαίτερα σε κλάδους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την περιφέρεια όπως εναλλακτικού τουρισμού, προώθησης τοπικών προϊόντων κτλ., η εκπόνηση στρατηγικών σχεδίων ανάπτυξης (master plans), η σύνταξη οικονομικών εκθέσεων, η παροχή εξειδικευμένων συμβουλών και η πάσης φύσεως υποστήριξη τοπικών, εθνικών ή Ευρωπαϊκών φορέων σε θέματα που αφορούν το σχεδιασμό αναπτυξιακών πολιτικών σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα.
H ανάλυση στατιστικών δεδομένων και οι προβλέψεις χρονολογικών σειρών σε τοπικό περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η ανάλυση των οικονομικών δυνατοτήτων και περιορισμών (SWOT analysis) μιας περιοχής και η εκπόνηση μελετών τοπικών αγορών εργασίας.
Η οικονομική ανάλυση του Ευρωπαϊκού χώρου σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και η παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων της οικονομικής ολοκλήρωσης και των διαρθρωτικών και τομεακών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
H ενίσχυση και υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της ερευνητικής δραστηριότητας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

Ερευνητικά Έργα:

  • «Πολιτικές τουρισμού και η χρονική αποτελεσματικότητα τους στην Ελλάδα και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ένας Οδηγός Τουριστικής πολιτικής για Ιδιωτικούς και Κρατικούς φορείς», ΕΣΠΑ, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, (2020-2023) (το ερευνητικό έργο αποτελεί αυτοτελές πακέτο εργασίας [ΕΕ4] στο Τεχνικό Δελτίο με τίτλο «Νέες τεχνολογίες και καινοτόμες προσεγγίσεις σε σχέση με την Αγροδιατροφή και τον Τουρισμό για την ενίσχυση της περιφερειακής αριστείας στην Δυτική Μακεδονία».
  • “Μέτρηση της Τεχνολογικής Προόδου με την Προσέγγιση της Πλήρους Ισορροπίας των Κλάδων: η περίπτωση της Ελληνικής Οικονομίας”, ΕΛΚΕ ΠΔΜ (2018-2021)
  • “Υιοθέτηση των Κοινωνικών δικτύων και η επίδρασή τους στη λειτουργικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών”, ΕΛΚΕ ΠΔΜ (2018-2021)
TOP